Vilka djur kan jag gå med till Veterinären?

Om du äger djur kommer du förmodligen förr eller senare behöva gå till en veterinär. Alla djur kan bli sjuka eller skadade, och oavsett om du har ett sällskapsdjur eller boskap är det viktigt att du vet vem du ska vända dig till med frågor om djurets hälsa och mående.

Vart kan du gå med ett sjukt smådjur?

Vilka djur kan jag gå med till Veterinären? Det finns veterinärer för i princip alla djur som förekommer i svenska hem och gårdar. På de flesta orter finns det smådjurskliniker dit du kan gå med katter, hundar, kaniner, hamstrar och andra vanliga smådjur. Smådjurskliniker är det vanligaste veterinäralternativet och finns nästan överallt.

Om du inte kan ta med ditt djur

Vilka djur kan jag gå med till Veterinären? Vissa djur är svåra att flytta på, och då är det bra om en veterinär kan komma hem till dig. Till exempel hästar kan vara svåra att ta med sig till en veterinär om man bor på en mindre ort. Många allmänveterinärer och hästveterinärer kan göra hembesök hemma hos dig. Om du behöver avliva ett husdjur kan en veterinär ofta komma hem till dig så att ditt djur slipper stressen som ofta uppstår i samband med veterinärbesök.

Om du behöver en specialistveterinär så finns det gott om alternativ. Allra oftast kan du söka upp en vanlig smådjursklinik där det finns veterinärer med spetskompetens gällande en speciell art eller grupp, till exempel fåglar eller reptiler. Det finns även djursjukhus som bara ägnar sig åt vård av en eller några arter för att se till att ha absolut spjutspetskompetens, och självklart finns det veterinärer som uteslutande ägnar sig åt boskapsdjur. Ibland kan man behöva forska lite för att hitta rätt veterinär till just sitt djur, men det finns garanterat specialister för alla.

Det finns vård för alla

Vilka djur kan jag gå med till Veterinären? Svaret är: nästan vilket som helst. Oavsett om du har boskap eller ett personligt husdjur finns det någon som är specialist på just din kamrat. Ganska oftast behövs heller ingen specialist utan det räcker att gå till en vanlig smådjursklinik, veterinärer har ofta en mycket bred kompetens. Om du har svårt att ta dig till en klinik finns det många veterinärer som mot milersättning kan komma hem till dig.

Vilka djur kan jag gå med till Veterinären? Svaret är: nästan alla.